چرا سفره هفت سین برای ایرانیان نمادی از آمدن بهار است؟

سفره هفت سین

هفت سین برای ما ایرانیان از اهمیت و محبوبیت خیلی زیادی برخوردار است و به این دلیل همواره سعی می‌کنیم که سال جدید و لحظه تحویل سال همه با هم در کنار سفره هفت سین باشیم. همان طور که می‌دانید، سفره هفت سین به صورت کلی علاوه بر انواع خوراکی و … از ۷ عدد سین اصلی تشکیل شده که هر یک دارای معنی خاصی هستند و باعث می‌شوند تا سفره هفت سین برای خود معنی بسیار بزرگ و کاملی پیدا کند. اگر شما نیز قصد دارید که با معانی اجزای تشکیل دهنده سفره هفت سین آشنا شوید، با ما تا انتها همراه شوید.

اجزای سفره هفت سین چه نماد و مفهومی دارند؟

اجزای سفره هفت سین چه نماد و مفهومی دارند؟

همان گونه که می‌دانید سیب، سیر، سنجد، سمنو، سماق، سرکه و سبزه مهمترین اجزای تشکیل دهنده سفره هفت سین محسوب می‌شوند و هر یک برای هدفی و منظور خاصی در سفره هفت سین قرار داده می‌شوند. هر یک از این معانی و اهداف باعث می‌شود که سفره هفت سین به یک چیز با ارزش و پرمغز بدل شود. سفره هفت سین معمولا ۲ یا ۱ روز مانده به لحظه تحویل سال چیده می‌شود تا دیگر در لحظه تحویل سال هر کسی با آرامش خاطر سفر سفره حاضر شوند. در ادامه قصد داریم که به بررسی معنی و مفهوم هر یک از این سین‌ها بپردازیم.

سفره هفت سین

۱- سنجد:

سنجد سفره هفت سین نمادی از فرزانگی، عشق و دلباختگی به عنوان مقدمه‌ای برای تولد و زایندگی است. از نظر عده کثیری از مورخان سنجد به عنوان نشانه‌ای از عشق انسان‌ها به یکدیگر در سفره هفت سین گذاشته می‌شود. همچنین سنجد برای این منظور در سفره هفت سین قرار داده می‌شود که هر کسی با خویشتن عهد کند، با آغاز سال جدید هر کاری را سنجیده انجام دهد. چرا که سنجد نماد سنجیده عمل کردن و نشانه گرایش به عقل نیز است.

سفره هفت سین

۲- سیب:

سیب سرخ سفره هفت سین هم نماد باروری، زایش، سلامتی و زیبایی است. از این رو قرار دادن سیب در هفت سین به مفهوم دوری از هر گونه گزند و آسیب است. با توجه به اینکه مادرها همیشه نگران سلامتی اعضای خانواده هستند. معمولا سیب سفره هفت سین توسط مادر یا مادر بزرگ در هفت سین قرار داده می‌شود.

سفره هفت سین

۳- سیر:

در آیین زرتشتی سیر به عنوان نماد گندزدایی و دوری از آلودگی در سفره هفت سین قرار داده می‌شود. بنابراین هم به عنوان نماد سلامتی و تندرستی و هم به مفهوم رعایت حد و مرزها و از همه مهم‌تر مناعت طبع در سفره‌های نوروزی ایرانیان قرار داده می‌شود. جالب است بدانید که سیر نشانه قناعت و یادآوری سیر چشمی نیز است.

سفره هفت سین

۴- سمنو:

همانگونه که می‌دانید سمنو از جوانه‌های تازه رسیده گندم تهیه می‌شود. از این رو می‌توان آن را نمادی از زایش و باروری گیاهان دانست. با توجه به مقوی بودن سمنو می‌توان آن را سمبل قدرتمندی و خیر و برکت نیز دانست. از نظر برخی از افراد نیز سمنو به عنوان نماینده‌ی صبر، عدالت، مقاومت و قدرت در سفره هفت سین قرار داده می‌شود.

سفره هفت سین

۵- سماق:

سماقی که در سفره هفت سین قرار داده می‌شود تعبیر شاعرانه‌ای دارد. زیرا با توجه به این که رنگ طلوع آفتاب است؛ سمبل صبر و بردباری است و مظهر طلوع و آغاز دوباره معنی می‌شود.

سفره هفت سین

۶- سرکه:

سرکه هفت سین نمادی از تسلیم شدن و رضایت است. جالب است بدانید که از سرکه در ادبیات و تمثیل ایرانی معمولا در توصیف اضطراب و اشک و گریه استفاده می‌شود. از این رو سرکه سر سفره نوروزی ما را به پذیرش ناملایمات زندگی دعوت می‌کند.

سفره هفت سین

۷- سبزه:

سبزه عید نشان از تولد دوباره، حیات دوباره و زایش و سبزی طبیعت دارد. در حقیقت قرار دادن سبزه در سفره‌های نوروزی برای آرزوی سالی شاداب، سرسبز و خرم است. جالب‌تر اینکه خود رنگ سبز ارتعاش افکار ما را موزون نگه می‌دارد و به ما آرامش می‌دهد.از نظر برخی دیگر از افراد نیز با توجه به نو شدن طبیعت در نوروز از سبزه به عنوان پیوند دهنده بین انسان و طبیعت در سفره‌های نوروزی استفاده می‌شود.

البته علاوه بر هفت سین ذکر شده معمولا در سفره‌های ایرانی از وسایل دیگری نیز مانند سکه، آیینه، شمع، قرآن، ماهی، ساعت و … نیز استفاده می‌شود. اما این وسایل جزو اجزای اصلی هفت سین نیستند. هر چند این اجزا هم به نوبه خود دارای نماد و مفهومی هستند اما جزو هفت سینی که از زمان باستان به یادگار مانده است نیستند. در ادامه مفهوم اجزای فرعی هفت سین نوروزی را برایتان آورده‌ایم.

سکه

هر چند سکه جزو اجزای اصلی هفت سین به حساب نمی‌آید و بعدها به سفره اضافه شده است. اما نمادی برای افزایش دارایی و پر برکت بودن روزی است.

قرآن کریم

قرآن کریم برای ما مسلمانان مثل یک حامی و پشتیبان است. با قرار دادن قرآن در هفت سین نوروزی به خدا توکل کرده و از او می‌خواهیم در سال جدید پشتیبان و کمک رسان ما باشد.

آینه

آینه در ادبیات فارسی نماد روشنایی است. از این رو معمولا در سفره هفت سین قرار داده می‌شود تا روزهای خوب و روشنی در سال جدید پیش روی ما قرار گیرد.

ماهی

هر چند طبق عقیده برخی از افراد ماهی از فرهنگ چینی وارد سفره‌های هفت سین ما شده است. اما از نظر ما ایرانیان ماهی نماد زایش، تازگی، شادابی و تکاپو است. از این معمولا عضو کوچکی از سفره هفت سین ایرانیان را در بر می‌گیرد.

شمع

در فرهنگ ما ایرانیان شمع مظهر فروغ و روشنایی است. هر چند برخی از افراد نیز از شمع به عنوان آتش عشق یاد می‌کنند.
آنچه در این مطلب خواندید نکاتی در مورد مفاهیم و نمادهای اجزای سفره هفت سین بود که از زمان ایران باستان تا کنون جایگاه خود را در فرهنگ مردم ایران حفظ کرده است. اگر شما هم در صدد تهیه یک سفره هفت سین بی‌نظیر برای امسال خود هستید همین الان می‌توانید برای دریافت خدمات مشاوره و سفارش محصولات تزیینی از طریق تلگرام روسیلی به شماره ۰۹۳۷۱۱۰۷۹۹۵ با ما در تماس باشید. فراموش نکنید که هدف ما شادی و راحتی هر چه بیشتر جشن‌های شما است.

6 دیدگاه برای “چرا سفره هفت سین برای ایرانیان نمادی از آمدن بهار است؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *